Lucruri pentru copii

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Căutați - Cherchez - Search

Translate

duminică, 23 august 2009

He, he, intelepciunea batranilor...

Nimic nu osifică mai mult gândirea decât preluarea unor prejudecăți sau, dacă vreți, a unor judecăți gata mestecate și regurgitate pentru o nouă generație de prunci, cărora, în principiu, ne străduim să le transmitem depozitul de învățături, de experiențe și conlcuzii. E drept că nu fiecare generație are potențialul regândirii unor lucruri învechite, nici gând înnobilate, de trecerea timpului. Numai vinul, aurul și capodoperele artei plastice (pictura, sculptura) ar avea de câștigat din patina timpului, deși suprafața pânzelor se degradează (de aceea există restauratori de tablouri), iar, sculpturilor, timpul le nivelează configurarea fizionomică și corporală: unde există o față, nu se mai vede decât un conglomerat amorf, unde era o mână sau o ureche, nu se mai văd decât niște cioate care aduc mai curând cu orice decât organul presupus. Vreau să spun că nici o materie (organică sau anorganică) nu rezistă trecerii timpului, așadar și spiritul are nevoie de înnoiri, de scuturări de praf și zguduiri din temelii.
In viața mea de până acum, și am depășit "il mezzo del camino", n-am întâlnit bătrâni înțelepți. Doar bătrâni fragili și tremurători, a căror minte plutea între vag și goluri, cu fixații alimentare și rutine locomotorii, iritabili și agasanți, greoi în făptură și stârnindu-mi mila. Dar voi?
De peste tot ne înconjoară Moșii (iar babele se-mping, mai rar, în avanscenă): moș Niculae, moș Crăciun, moșii și strămoșii, moșii... pe groși, moși și babe stând pe labe, baba Dochia, baba...Duminică și baba...Miercuri ori Vineri.
Am citit despre ei în basme și legende, în poezii romantice - unde apare figura magului - bătrânul înțelept cititor în stele (îmi răsar în minte bucățile clasice din "Strigoii", "Povestea magului...", "Scrisoarea I") sau cel a Sfintei - auxiliar și sfătuitor în caz de nevoie - în romane și povestiri, am auzit despre maica Tereza, iar in Scripturi, Cel de Sus este figurat cu atributele fizice ale unui înțelept: barba și părul albe, ochi pătrunzători și cunoscători, față emaciată de post și suferință; prezența acestor atribute fizice ne "programează" (printr-un fin proces de semioză cultural-istorică) să vedem în plan spiritual-emotiv și ceea ce poate că, luat la bani mărunți, ar fi îndolielnic: stiința (de viață, de oameni și de Carte), sfătoșenie și vizionarism, prudentă și inteligență.
Carevasăzică: știința de viață sau experiența personală; stiința de oameni - o bogată și flexibilă inteligență emotivă, psihologică și interrelațională; știința de Carte (și nu întâmplător am scris cuvântul cu literă mare, căci poate să însemne mai multe lucruri: cartea sacră, cartea magică a alchimiei și transformărilor, sau toate cărțile scrise de până la el) - o subtilă inteligență a intelectului, cunoscător de toate câte le-a produs spiritul uman. Voba ceea: 'Homo sum et nihil alienum a me puto'

4 comentarii:

  1. asa e ....cu cat invatam mai repede sa avem propria nostra gandire, cu atat vor exista mai putini oameni pe care altii ii pot prosti. pe langa faptul ca vei fi original in gandire, oamenii te vor aprecia pentru faptul ca tu nu te vei lasa aburit de o idee proasta ivelita in niste vorbe mari...
    ma bucur ca exista oameni care sa promoveze cultura si libertatea cunoasterii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc pentru susținere! Insă lucrurile spuse câteodată împotriva unei prejudecăți nu trebuie să fie luate ad-litteram, la modul extremist. Felul radical de a privi lucurile devine la rândul lui o...prejudecată. O să mă explic în viitoarea postare. Te invit să vezi urmarea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincera sa fiu, nu imi este prea clar chiar tot ce ai vrut sa exprimi. Ca om simplu si nu prea erudit ce sunt, am inteles ca detesti persoanele de o anumita varsta , atribuindu-le la modul general, prejudecati.Sau ca vor sa influenteze nefast modul de gandire al tinerilor.
    In sensul acesta nu as dori decat sa-ti propun un exercitiu. Nu stiu ce varsta ai, oricum cred ca peste 20 de ani. Ei bine, in cazul acesta te-as ruga sa mergi la aniversarea unui majorat. Si atunci sa-mi spui , la final, daca te-ai simtit in largultau. Crezi tu oare ca tinerii te-au privit ca pe una de-a lor? Vei avea o mare surpriza sa te poti contrazice singura. Asa ca...mai stai putin de vorba cu parintii tai sau chiar cu bunicii, daca mai ai noroculsa-i ai.
    in concluzie, respect ce ai scris si cum ai scris, insa dezaprob.
    Geia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc de vizită, Ano-, ano-, anonim de anonimă! Te poftesc să vezi ce urmează, mai ales, că, într-adevăr, ai înțeles greșit argumentarea mea eseistică...Iar eu, din lipsă de timp, n-am făcut completarea necesară, am întors-o din condei la modul echivoc...Cât privește vârsta mea, am declarat-o deschis, dar n-ai citit cu atenție. Erudiția n-ar trebui să fie o piedică în calea învățării de lucruri noi și mai ales de combatere a ...pre-judecăților și pre-cunoștințelor infuzate educativ și instructiv prin sistemul nostru familial și școlar. Autoeducația e și mai importantă decât educația, darling.
    Vezi, e important să recitești, ca să înțelegi. Citești doar o dată (și nici măcar atunci nu sunt sigură ca doar o dată se face lectura!): necroloage, reportaje seci, dări de seamă, liste de cumpărături, cursul valutar, buletinul meteo, felicitări de sezon în stil prozastic, oferte de muncă neinteresante...și cam atât. Eseurile se recitesc, 'cauboi' anonim!

    RăspundețiȘtergere

Spuneți-mi părerea voastră

Professional nets -linkedin

Schimb de bannere

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

DE- ALE LUANEI, nu doar ale Anei

Chat with me

BestJobs RSS

Rețea profesională