Lucruri pentru copii

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Căutați - Cherchez - Search

Translate

sâmbătă, 30 iulie 2011

Despre dreptate

Știți fraza obișnuită pe care o spunem când ne enervăm pe interlocutorul nostru și rămânem fără argumente: N-ai dreptate! Eu am dreptate! Pleacă de aici, n-ai deloc dreptate !
Citind Gândirea captivă a lui Czeslaw Milosz (scriitor american de origine poloneză), mi-a atras atenția următoarea cugetare umoristică, pusă în exerga studiului său, cugetare referitoare la valoarea de adevăr pe care o include ideea de dreptate. Vreau să vi-o împărtășesc:
Doi inși se ceartă și unul are exact 55% dreptate, atunci e foarte bine și n-are rost să ne mai ciondănim. Dar dacă are dreptate 60%? E minunat, e o mare fericire și n-are decât să-i mulțumească bunului Dumnezeu. Dar ce putem spune de 75%? Oamenii înțelepți spun că acest lucru stârnește serioase bănuieli. Ei, dar despre 100%? Cel care spune că are dreptate 100% este un impulsiv oribil, un tâlhar îngrozitor, cel mai mare derbedeu.

5 comentarii:

  1. Bună Ziua !
    Doamnei Luana Aldor !
    ~
    Mi-aţi "smuls" acest comentariu, deci nu am dreptate ! Pentru că îl redactez, am dreptate ! După ce "îl închid", iar nu am dreptate ! Totuşi, apăsînd tasta Enter, am dreptate !
    Semn sigur că mă înşel şi deci nu am dreptate, este că voi uita să mai trec pe aici !
    În final de comentariu, semnez, deci am dreptate ! Deşi mai mult ca sigur NU, ceea ce aprobă ... concluzia dvs. ~
    ~
    Cornelius, :) 18:56 din 2 septembrie 2011

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Corneille, scuze Cornelius, am să vă răspund în același stil jucăuș, paradoxal și mai puțin croncănitor ('corneille' = 'cioară'?) printr-un acrostih:

    Nu-i decât un silogism,
    Urât chiar și de Socrate.

    Ai sau n-ai acum dreptate,
    I-e, formal, un masochism

    De frecat tot cerebelul,
    Repetat, cu multe zemuri...
    E zadarnic mititelul:
    Pe fragilele îndemnuri
    Te târăște împotrivă,
    Ah, uitând că relativul
    Te răstoarnă dintr-o stivă...
    Eminent rămâi, naivul...

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă în franceză este CIOARĂ, acum aflu şi vă mulţumesc. Francezii au un Corneille ... de seamă ! În rest, chiar nu prea am înţeles, dar nu mă deranjează: este opinia dvs. şi o respect !
    La un articol anterior "Eu-rile sau E-urile babelice" vorbeaţi despre ... bloggeri şi i-aţi băgat pe toţi în aceeaşi "Cloacă". Ce am remarcat totuşi, spre final: faptul că NU aveţi ce învăţa !!!
    Se poate învăţa ÎNTOTDEAUNA din orice ! Trebuie doar o autoprogramare ! Fără aceasta, toţi rămân în ... "Manipulare" !
    ~
    Vă mulţumesc pentru că aţi trecut "pe la mine", însă nu pricep DE CE te coborî la "nivelul EU-lui meu", încercând să mă jigneşti ?
    Eu am o părere MULT mai bună despre semenii mei, Oamenii ! Chiar dacă TOŢI suntem nişte nevolnici !
    ~
    Cornelius, :)
    PS: aşa "nevolnici" au totuşi dorinţa Schimbării ! ~,

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Cornelius, am vrut să fiu doar ironică și uite ce a ieșit....! Vă ieșiți prea repede din fire pentru a sesiza, obiectiv, ceea ce vrea să spună subiectiv preopinentul. La cât m-am străduit să fac acrostihul (ceea ce înseamnă că mi-a plăcut mult răspunsul dvs. anterior, referitor la dreptate) și la cât timp mi-a luat să spun lucruri înțelepte într-un înveliș ludic (ați remarcat, sper, că citind pe verticală prima literă a fiecărui vers alcătuiește un mesaj ascuns, de aceea se și numește acrostih, în traducere, din greacă, însemnând 'vers la margine'), ar fi trebuit să înțelegeți că...v-am stimat...
    Cât despre restul, articolul despre Eu-uri și E-uri, nu l-ați citit cu atenție, se încheie pe un ton optimist. Iar în legătură cu învățatul din orice, domnule Cornelius, chiar credeți această frază totalitară, despotică ? Poate vreau să am libertatea de a alege din ce să învăț..., pe bază de afinități efective și selective.

    RăspundețiȘtergere
  5. Amândoi ... avem dreptate !
    Amândoi ... ne înşelăm !
    ~
    NU !
    Acea poezie (acrostih) este remarcabilă, dar, obosit ... abia acum am observat că n-am înţeles-o ! Nu-i nimic. Mai am Timp ! (până îmi beau cafeaua, apoi ... doar Dumnezeu ŞTIE !)
    ~
    Am făcut "o baie" de Tagged ! A durat aproape două luni, timp în care am amuţit. Am fost "trimis" acolo, refuzat pe facebook ! (Mi se cere să răspund la o întrebare de "parolă" şi ... nu mai ştiu răspunsul !! ASTĂZI voi încerca să revin în facebook, dacă nu ... îmi fac alt CONT !)
    Am intrat "la mine" pe bloguri, deoarece doream să fac o f.f.f.f.f. scurtă postare pe CORNELIUS ROSCA.
    Nu sunt supărat pe dvs. (întâmplarea o şi uitasem; vă mulţumesc pentru că mi-aţi reamintit-o !).
    Comentariul dvs. de mai sus (acelaşi şi la mine ! Vă Mulţumesc Frumos ! Mi-am revăzut acolo ... soţia - un articol anterior. Din păcate ... a plecat ÎNAINTEA mea ! Ori ... din Fericire !? SLAVĂ lui Dumnezeu !! SLAVĂ !!), îndeosebi finalul, este foarte reuşit !! Să nu renunţaţi niciodată la ADEVĂR !!
    Eu cred că se poate învăţa din ORICE ! Căci tot ce ni se întâmplă, pe de o parte NI LE MERITĂM, căci sunt faptele noastre revenite la "sursă" (sub formă de Efecte), pe de altă parte ... DA, este chiar modul "totalitar" şi "despotic" prin care Dumnezeu ... ne vrea VII !!!
    ~
    Te rog frumos (ori, ... vă rog frumos) să mă tragi de urechi, ori de câte ori SIMŢI nevoia ! Consideră că de fapt ... te-ai uitat în Oglindă !
    ~
    Cornelius, :)
    PS: ... de fapt, nu prea mai am Timp ! ~ (22 Febr. 2012 - 3:30 AM) ~,

    RăspundețiȘtergere

Spuneți-mi părerea voastră

Professional nets -linkedin

Schimb de bannere

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

DE- ALE LUANEI, nu doar ale Anei

Chat with me

BestJobs RSS

Rețea profesională